Badeland i Sverige (tester av de jeg har besøkt) Badelandplaner Aktuelt Hovedsiden

Badeland i Norge

Rangering av de anleggene jeg har besøkt

Merk at testene ikke er oppdatert etter mitt siste besøk i de ulike badelandene, slik at diverse endringer etter dette ikke er kommet med.

1. Nordlandsbadet (Bodø) 7.954 Test Nordlandsbadet åpnet i november 2004, og er en del av Bodø Spektrum. Hele Bodø Spektrum er på enorme 25000 kvm. Bilder fra Nordlandsbadet og velværeavdelingen.
2. Pirbadet (Trondheim) 7.950 Test Norges største og dyreste badeland. Ca 10000 kvm som kostet 272 millioner kroner å bygge. Måtte ta i bruk tre desimaler etter punktum for å skille Nordlandsbadet og Pirbadet.
3. Østfoldbadet (Askim) 7.65 Test Et trivelig anlegg ca 5 mil fra Oslo.
4. Sørlandsbadet (Lyngdal) 7.55 Test Sørlandets eneste badeland som åpnet i starten av 2007.
5. Grottebadet (Harstad) 7.35 Test Et 5000 kvm stort anlegg inne i fjellet!
6. Risenga Svømmehall (Asker) 7.05 Test Et nytt anlegg i Østlandsområdet som åpnet september 2006
7. Polarbadet (Bardufoss) 6.61 Test Verdens nordligste badeland (1500 kvm).
8. Moheia Bad (Mo i Rana) 6.19 Test Mangler bølgebasseng og boblebad, men er et trivelig middels stort anlegg fra der jeg opprinnelig kommer ifra. På grensen til å heller kalles badeanlegg istedet for badeland. Elendig "hjemmeside". Før jeg endret kriteriene og tok med hjemmeside i bedømmelsen ledet de 6.58 mot Polarbadets 6.54.

2008 har vært et veldig travelt år for meg. Derfor har det vært lite oppdateringer på badelandsiden min. Det er også vanskelig å følge med på hva eksisterende anlegg får av nye fasiliteter/oppgraderinger. Selvfølgelig skulle jeg gjerne ha vært i alle badelandene i hele Norge for å kunne hatt en ordentlig sammenlignbar test. Men som familifar i full jobb bosatt i Nordland er det veldig vanskelig. Jeg satser likevel på å fortsette og følge litt med på hva som skjer på badelandfronten i Norge. De nye anleggene i Drammen og Skien skal definitivt besøkes i løpet av 2009! Har en anelse om at de kanskje kan utfordre toppen i min test... Tips og tester som andre har utført med utgangspunkt i min tabell mottas med takk! Emailadresse står nederst på siden.

Det verserer ulike kriterier for å kunne kalles badeland. Noen andre badelandsider jeg har sett har som kriterie at det må være bølgebasseng i et anlegg for å kunne kalle det badeland. Så bastant er ikke jeg. Bare helheten ellers er bra, har jeg kalt noen anlegg uten bølgebasseng for badeland. Sklier, varmebasseng, badstuer, bølgebasseng, strømkanal og boblebad bør være selvfølgeligheter i et badeland. På de ulike badelandene jeg har vært har jeg laget en tabell og satt karakterer. Hva jeg har med i tabellen kan selvfølgelig diskuteres. Utebasseng er det få badeland i Norge som har, men jeg synes likevel det er et så stort pluss for et anlegg at det må være med. Midt på vinteren når snøen laver ned er det fint å kunne være i et utebasseng. Det er viktig å se på helheten. Mine poeng går i hovedsak fra 4 (dårlig) til 10 (supert). Alt over 6,5 må kunne kalles godt. Merk at poengsummene og stillingen kan endres, om jeg f eks ved et nytt besøk endrer standpunkt om noe.

Et lite hjertesukk til de som planlegger badeland i Osloområdet : Kan dere ikke gå ilag om å bygge et enormt badeland med Norges beste tilbud, istedenfor mange middels badeland med de vanlige tilbudene??!! Østlandet er den eneste plassen i Norge som har befolkningsgrunnlag for noe ekstraordinært.

Resten av Norges badeland

Drammensbadet (Drammen) Spennende badeland som åpnet 2008. Se artikkel med video fra åpningen. Egen velværeavdeling til og med! (dog med bare to badstuer). Skuffende at jeg ikke har funnet noe om helårlig utebasseng. Dette må testes ut i løpet av 2009! Se kommunens plan for anlegget (pdf-fil).
Skien Fritidspark (Skien) Skien fritidspark åpnet i juni 2008. Det ser ut som et veldig bra anlegg, selv om også det mangler helårs utebasseng. Har velværeavdeling! Skal prøve å få testet det ut i 2009.
Skjærgården hotell & badepark (Langesund) Badepark i Langesund ved Skien på 4000 kvm. Jeg har besøkt plassen, men husker ikke nok til en test.
Toten Badeland Mjøsregionens badeland på ca 4000 kvm har skiftet navn (og drivere) fra Raufoss Badeland til Toten Badeland.
Vannkanten (Bergen) Bergen har også et badeland (3000 kvm). Har Space Bowl-sklie!
Dampsaga Bad (Steinkjer) Steinkjer sitt badeland med et kult navn.
Atlanterhavsbadet (Kristiansund) Atlanterhavsbadet åpnet i juli 2005. Rimelige priser.

Badeland under bygging

Molde Det nye badelandet i Molde er nå under bygging! Forventet åpning mars 2010. Se artikkel her. Foreløpig "arbeidstittel" Molde Folkebad, men de bytter det sikkert ut med noe mer moderne.
Nordlysbadet Nordlysbadet i Alta er nå under bygging! Forventet åpning februar 2010.

Badeland Light

Disse har ikke den samme helheten, men kan kalles badeland light / svømmeanlegg. Hvis noen mener noen bør flyttes opp eller er uenig, si ifra.
Hovden Badeland (Setesdal) Beliggende på Sørlandet, 1800 kvm stort.
Quality Hotell og badeland (Sarpsborg) Hotell med sitt eget badeland (1700 kvm).
Pers Tropicana (Gol) Norges første badeland da det ble bygd. Ligger i et hotell. Om man går inn på hjemmesiden deres virker det som de har mange fine tilbud der. Besøkes påsken 2009?
Oasen badeanlegg (Namsos) Ligger inni fjellet i Namsos. Ser ut som et stort anlegg (Norges nordligste 50-meters svømmebasseng), dog uten bølgebasseng og strømkanal.
Havhesten (Florø) 2500 kvm stort anlegg på vestlandet (har ikke bølgebasseng).
Hallingskarvet Fjellbad Badeanlegg på fjellet i Sudndalen. Rekkverk og sånn er innredet med panel virker det som på bildene.
Rjukanbadet (Rjukan) Ifølge hjemmesiden et av Norges mest moderne badeanlegg (ser ut til å mangle bølgebasseng). Men har ellers ganske mye.
Ankerskogen Svømmehall (Hamar) Et tvilstilfelle, som ser ut til å ha veldig gode svømmemuligheter men litt lite eventyr. Hamar kommune planlegger å bruke 175 millioner kroner for å lage et ordentlig badeland! Av dette 75 millioner til rehabilitering og 100 millioner til nye tilbud. Se en oversikt. Byggingen starter trolig høsten 2009.
Jorekstad Fritidsbad (Fåberg) Enda et tvilstilfelle. Jorekstad åpnet St. Hans 2006 en flott utendørsavdeling med stort basseng, stuping og sklie, så de har ihvertfall vokst betydelig.
Håp i havet (Finnøy varmtvassbasseng) Et nyåpnet og ganske lite anlegg. Romsdals første badeland, det ligger i Sandøy kommune. Se en artikkel om anlegget.
Furumo Svømmehall (Geithus i Modum kommune) Tror virkelig ikke dette kan kalles et badeland, men det er nå med på listen.

Utendørs anlegg

Sommarland i Bø OBS kun sommerbad, de har et utendørs badeanlegg i aktivitetsparken sin. Magasuget er en av verdens tøffeste fallrutsjebaner. Mange morsomme attraksjoner.
Tusenfryd (Vinterbro) OBS kun sommerbad (utendørs) og åpent fra 5. juni til 15. august. Blant annet en trippelsklie. Besøkte Tusenfryd sommeren 2006, prøvde bl a ut badedelen. Ikke så veldig imponerende, men morsomt å kjøre tre om kapp. Tusenfryd er oppkjøpt av et spansk selskap som spesialiserer seg på vannland! Det gir jo forhåpninger om utbygging av den delen... Kanskje til og med et helårs innendørsanlegg!

Diverse

Badelandene.no Norges 17 ledende badeland (eller de som ville være med) har gått ilag om en side. Å kalle Jorekstad fritidsbad, Ankerskogen svømmehall og Furumo svømmehall for badeland er nok ikke riktig.
Havanna (Sandnes) Havanna Badeland (det nest største anlegget i Norge på 7000 kvm), ble lagt ned i august 2007! Det hadde private eiere, som naturlig nok ikke så lønnsomheten i anlegget. Sandnes kommune orket ikke trå til for å hjelpe, de vil heller bruke 200 millioner kroner på en vitenfabrikk. Noe som ikke akkurat får samme tiltrekningskraft. Enda et bevis på at med så små forhold som det er i Norge må kommuner i hovedsak stå bak badeland. En artikkel fra stengingen.
Levanger Badeland Like ved E6 i Levanger (2500 kvm stort). Er faktisk gått konkurs! Men bygget ligger jo der, så bør tas i bruk igjen. Når vi sist kjørte forbi (sommeren 2006) så det ut som de holder på å bygge om bygget til noe annet.
Mylder (nyheter) En side som samler linker til badelandnyheter rundt om i Norge

Den daglige lederen i Østfoldbadet skrev i en mail hvilke definisjoner de har for at et anlegg skal kunne kalles badeland: "Vi har sagt at anleggene må ha minst to bassenger, sklie, serveringstilbud og være åpent for publikum hele året med unntak av noen dager i jula og for nødvendig vedlikehold." En interessant definisjon.

Den testen av badeland som var i Forbrukerrapporten synes jeg var noe merkelig. At Polarbadet og Ankerskogen slår f eks Østfoldbadet tyder jo på at testen ikke akkurat testet de viktigste tingene. Testene der er ofte merkelige og noe selvmotsigende.

Email

Oppdatert januar 2009